No Widgets found in the Sidebar

Door vrieskou en sneeuw kun je niet lekker op het voetbal- of hockeyveld staan. Maar wanneer je langer dan een week niet traint, wordt het lastiger om weer aan de slag te gaan. Bovendien verlies je de positieve effecten die je gedurende het jaar hebt opgebouwd. En dat gaat sneller dan je denkt! Dit proces noemen we de training. Simpel gezegd betekent dit dat wanneer je stopt met sporten, je conditie, kracht, uithoudingsvermogen, flexibiliteit en spiermassa afneemt. Dit proces vindt plaats in de eerste twee tot drie weken na het stoppen met trainen. Zonde! Om dit te voorkomen raden we aan om op een gematigde manier te blijven sporten in de winter.

Wat doet muziek met mijn lichaam en hersenen?
Voor veel sporters is muziek een essentieel onderdeel van het sporten. Deze sporters zijn gewend aan een lekkere beat tijdens hun training en ze gebruiken het als motivatie om beter te presteren. Al in 1911 vond de Amerikaanse onderzoeker Leonard Ayres dat fietsers sneller fietsen wanneer er een band langs de baan staat te spelen, dan wanneer het stil is. Al kun je je ook afvragen of dit kwam door het zogenoemde Hawthorne/Observer effect. Sinds die tijd -maar in het bijzonder sinds de laatste tien jaar- is het onderzoek over muziek en sporten aanzienlijk uitgebreid. Psychologen kunnen nu beter verklaren hoe muziek het lichaam en de geest beïnvloedt tijdens fysieke inspanning.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *